Се за глас: Владејачките партии во Србија им поделија шпорети и фрижидери на граѓаните

2 mins read

Во првите три недели од кампањата, владејачките партии им доставувале подароци на гласачите на адресите на десетици домаќинства во Србија – од фрижидери, шпорети и телевизори, до огревно дрво и ротирачки светилки за трактори, се вели во студијата на „Црта“. На притисоци најмногу се изложени вработените во јавниот сектор и социјално загрозените, особено Ромите, преку заплашување, уцени и закани. Наодите покажуваат и дека гласот за припадниците на ромската популација најмногу се продава за 2.000 динари.

За неполни 10 дена во Србија се одржуваат парламентарни, претседателски и локални избори, а владејачките партии,  не се откажуваат од методите што ги користат со години.

Според истражувањето на таа организација, граѓаните од социјално загрозените категории на население и вработените во јавниот сектор секојдневно и континуирано се изложени на притисок за обезбедување или поддршка на политичка партија. Од притисокот не се изземени ниту членовите на владејачките партии, оние кои се вработиле преку партијата, како и времено вработените.

„Досегашните наоди од опсервацијата покажуваат дека различните форми на воочен притисок се исклучиво поврзани со владејачките партии, како и со институциите на државниот систем, кои се доминантен канал на уцена и награда“, рече Раша Недељков.

Резултатите од истражувањето на споменатата организација покажуваат дека најчеста цел на купување гласови се пензионерите, земјоделците, припадниците на ромската националност, корисниците на социјална помош и другите социјално ранливи групи.

„Од вкупниот број политички активности што Линиската мониторинг мисија ги евидентира секојдневно во првите три недели од изборната кампања, дури 10 отсто имале контури за купување гласови и биле набљудувани исклучиво од владејачките партии“, се вели во извештајот на „Линија“.

Во првиот дел од предизборната кампања, владејачките партии доставија различни видови подароци на адресите на десетици домаќинства низ Србија. Набљудувачите известија дека станува збор за насочени акции на партиски активисти против одредени домаќинства, особено оние во посиромашни социо-економски позиции.

Меѓу подароците што им се поделени на гласачите има фрижидери, замрзнувачи, машини за перење, но и шпорети, ротирачки светилки за трактори и огревно дрво. Се делеше облека и обувки, пари, пакети со храна, а се отиде дотаму што дури и се адаптираше просторот за живеење, опремена бања и соби за граѓаните.

www.slobodenpecat.mk

Претходно

Турција забрани ноќен риболов во дел од Црното Море

Следно

Памела Андерсон ќе се проба во мјузикл: Улогата во „Чикаго“ е остварување на мојот сон!

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian