Нови Сад ќе им исплаќа по 100.000 динари на семејствата кои имаат починат од ковид-19

1 min read

Граѓаните на Нови Сад чии членови на семејството починале од ковид-19, предизвикана од вирусот САРС-КОВ-2 и се погребани на територијата на Нови Сад во периодот од 1 јануари 2021 до 31 декември 2021 година, можат да поднесат барање за парична помош најдоцна до 31 март 2022 година, соопшти градската управа за социјална и детска заштита на Нови Сад.

Инаку, на 31 декември 2021 година, Градскиот совет на Град Нови Сад донесе Одлука за изменување и дополнување на Одлуката за доделување парична помош на семејствата на граѓаните од територијата на градот Нови Сад кои починале од Ковид-19.  Во член 1 од Одлуката се предвидува парична помош во износ од 100.000,00 динари да им се додели на семејствата на граѓани од територијата на градот Нови Сад кои починале од заразната болест ковид-19 во периодот од 1 јануари 2021 година до 31 декември , 2021 година, а се погребани на територијата на градот Нови Сад, за што се поднесува барање за помош до 31 март 2022 година. Наведената одлука е донесена согласно Одлуката за Буџетот на Град Нови Сад и Финансискиот план за приходи и  расходи на Градската управа за социјална и детска заштита на Град Нови Сад.

За семејствата на починатите од ковид кои се во тешка материјална состојба, Град Нови Сад обезбедува и  еднократна парична помош, согласно Одлуката за социјална заштита на Нови Сад.

www.slobodenpecat.mk

Претходно

Погодено складиште за нафта на „Сауди Арамко“ во Џеда

Следно

Тупанчески: На свој трошок бев во Палермо да гледам фудбал

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian