Јавен повик до средните училишта: Учество во натпреварувачка едукативна симулација „Имам став“

2 mins read

Отворено е пријавувањето за новата сезона на едукативната активност „Имам став!“, организирана од страна на Собранието на Република Македонија, која ќе се одржи виртуелно во текот на месеците март и април.

На активноста може да се пријави секое средно училиште од земјата. Едукативната активност „Имам став!“ претставува симулација на процесот на поднесување предлог-законот во рамките на Собранието на Република Македонија.

Како што самото име посочува, активноста со која раководи Парламентарниот Институт, ги поттикнува учесниците да имаат свој став во врска со актуелните политички теми и ќе имаат можност да ги бранат приложувајќи свои аргументи. Една од најважните цели на оваа активност е да се приближи работата на Собранието и донесувањето закони до младите. Тоа ќе придонесе во развивање на свеста за демократија и поттикнување како и подготовка за општествена и политичка вклученост и критичност. Оваа активност е подготвена по примерот на едукативната активност „My Point of View“ од страна на Сојузниот Парламент на Швајцарската Конфедерација.

Учесници на симулацијата, којашто ќе започне на 15.03.2022, се ученици од средно образование, кои се предводени од најмногу тројца ментори-професори. Учеството на „Имам став!“ е колективно, односно учесниците се пријавуваат како група, а не индивидуално. Поради состојбата во земјата врз којашто влијае пандемијата, предизвикана од COVID-19, Парламентарниот Институт реши оваа година симулираните седници да се одржуваат виртуелно, со користење на софтверска платформа за онлајн колаборација.

Препорачливо е училиштата да земат учество и да се вклучат бидејќи младите развиваат свои ставови за актуелни теми од општеството и аргументираат на истите. Со истото се поттикнува и компетитивен карактер, односно училиштата се натпреваруваат помеѓу себе. На финалниот настан учествуваат најдобрите три училишта и победникот се закитува со свечен пехар доделен од страна на претседателот на Собранието.

Сите учесници добиваат виртуелна обиколка на зградата на Собранието, како и награди и признанија. Рокот за пријавување завршува на 20.02.2022 година.

kurir.mk

Претходно

Следува период на посвежо време, од среда пораст на дневните температури

Следно

На ниту еден метар квадратен нема да има нова тешка и загадувачка индустрија во Гази Баба, уверува градоначалникот

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian