МЖСПП издаде насоки за неопходните мерки за безбедно работење на депонијата „Русино“

1 min read

Министерството за животна средина (МЖСПП) му издаде насоки за неопходните мерки за најбезбедно работење на депонијата „Русино“ кај Гостивар на Јавното претпријатие „Русино Полог“, оценувајќи дека ги исполнило условите.

Од МЖСПП за „Слободен печат“ велат дека како надлежен орган за работите што се однесуваат на следењето на состојбата на животната средина, меѓу кои и мерките за третман на отпадот, на заедничкото Јавно претпријатие “Русино/Полог”, како оператор на регионален систем што согласно закон може да го отстранува комуналниот отпад на локацијата во с.Сушица Гостивар, му издаде насоки за неопходните мерки за најбезбедно работење за контролирано депонирање на отпадот до комплетирање на инвестициите за целосно воспоставување на регионалниот систем, кои беа усвоени од управниот одбор на завчерашната седница.

– Имено, за неопходните мерки за најбезбедно работење за оваа локација Владата на РСМ веќе обезбеди средства, и воспоставена е основната инфраструктура за безбедно депонирање на комунален отпад, со цел оваа дејност заедничкото Јавно претпријатие “Русино/Полог” да може соодветно да ја врши сé до обезбедување на условите за издавање на дозволата за депонирање согласно членот 75 од законот, велат од МЖСПП.

www.slobodenpecat.mk

Претходно

Во изградба новата западна трибина на Градскиот стадион во Штип

Следно

Пендаровски се сретна со претставници на ОМО „Илинден“ и здруженија на граѓани од Република Бугарија

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian