Минималната плата во 13 земји-членки на ЕУ е помала од 1.000 евра, Македонија далеку и од овој просек

1 min read

Минималната плата во 13 од 21 земја-членка на ЕУ, што ја имаат законски пропишано, во јануари годинава изнесуваше помалку од илјада евра, во две нешто повеќе од илјада евра, во шест била над 1.500 евра, а разликата помеѓу најниската и највисоката минимална плата е повеќе од седум пати, соопшти денеска Евростат.

Најниска минимална плата имаат Бугарите од 332 евра, а во Луксембург е највисока – 2.257 евра. Во Хрватска минималната плата е 624 евра.По Бугарија следуваат Летонија со 500 евра, Романија 515, Унгарија 542, Хрватска 624, Словачка 646, Чешка 652, Естонија 654, Полска 655, Литванија 730, Грција 774, Малта 792 и Португалија 823 евра.Словенија има нешто повеќе од илјада евра – 1.074, Шпанија 1.126 евра, а шест земји имаат повеќе од 1.500 евра – Франција 1.603, Германија 1.621, Белгија 1.658, Холандија 1.725, Ирска 1.775 и Луксембург 2.257 евра.Резултатите се малку поинакви кога минималната плата се мери според стандардот за куповна моќ.

Според тоа, Бугарија и понатаму има минимална плата од 604 евра, а Луксембург 1.707 евра, па разликата е нешто помала од три пати.Според стандардот за куповна моќ, минималната плата во Хрватска е нешто помала од 900 евра, а потоа следат Грција, Унгарија, Чешка, Естонија, Словачка, Латвија и Бугарија.Малта, Португалија и Романија се меѓу земјите со минимална плата помала од илјада евра според стандардот за куповна моќ.

Останатите осум земји имаат до 1.500 евра, Германија има нешто повеќе од 1.500, а Луксембург 1.707 евра.Шест земји немаат законска минимална плата, но таа е одредена со колективни договори. Тоа се Данска, Италија, Кипар, Австрија, Финска и Шведска.

kurir.mk

Претходно

Ужас во Црна Гора: До смрт ја претепал својата бремена сопруга, пријавите за насилство биле отфрлени

Следно

Норвешка го освои петтото место на Европското првенство

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian