НАТО ја објави стратегија за вселената

4 mins read

Северноатлантската алијанса ја објави севкупната политика на НАТО за вселената, која ја утврдува нејзината намера да ги прошири принципите на колективната одбрана на организацијата во вселената.

НАТО ја усвои својата вселенска стратегија уште во 2019 година. Одлуката за заеднички одговор на вселенските закани, вклучително и можноста за повикување на Петтиот член, беше донесена на самитот на Алијансата во јуни 2021 година во Брисел. Според член 5 од Северноатлантскиот договор, напад врз една од членките на Алијансата во Европа или Северна Америка се смета за напад врз Алијансата како целина.

– На самитот во Брисел во 2021 година, сојузниците се согласија дека нападите врз, од и во вселената претставуваат јасен предизвик за безбедноста на Алијансата, се вели во документот.

Последиците од напади во вселената можат да го загрозат просперитетот, безбедноста и стабилноста на земјите и евроатлантската област и „може да бидат исто толку погубни” за современите општества како и последиците од употребата на конвенционално оружје.

– Таквите напади би можеле да го активираат Членот пет. Одлуката за тоа кога таков напад би можел да го активира Членот пет ќе ја донесе Северноатлантскиот совет од случај до случај, се вели во документот.

Политиката, исто така, ја одразува намерата на НАТО да ја интегрира вселената во колективниот безбедносен и одбранбен систем на алијансата, како и кибер-просторот, поморската, воздушната и копнената средина.

– Вселената е глобална средина; секој конфликт што се шири во вселената може да влијае на сите корисници на тој простор. Дури и кога НАТО не е вклучен во конфликт, сојузничките вселенски системи можат да бидат погодени … Вселената е важна за координирано одвраќање и одбрана, нагласи НАТО.

Во исто време, Алијансата истакнува дека активности на НАТО во вселената ќе се спроведуваат во рамките на меѓународното право, вклучувајќи ја и Повелбата на ОН.

– Слободниот пристап, истражувањето и мирното користење на вселената се во заеднички интерес на целата светска заедница. НАТО и неговите сојузници ќе работат заедно … во интерес на одржување на мирот и безбедноста и унапредување на меѓународната соработка, се вели во документот.

Алијансата се залага за меѓународни напори за „развивање норми, правила и принципи за одговорно однесување во вселената”.

Според Сеопфатната политика, Алијансата „не се стреми да развие сопствени вселенски способности”. Сојузниците се обврзаа доброволно, во согласност со националното право, да обезбедат податоци, производи и услуги кои може да бидат неопходни за операциите, мисиите и други активности на Алијансата.

– НАТО не се стреми да стане независен играч во вселената. НАТО ќе ги координира акциите на сојузниците и ќе се ангажира со релевантните меѓународни организации, вклучително и ОН и ЕУ, се вели во документот.

Алијансата посочува дека „НАТО планира намера да служи како форум за воено-политички консултации и размена на информации за развојот на одвраќањето и одбраната во вселената … за да се промовира интероперабилноста и синергијата меѓу вселенските служби и способностите на сојузниците”.

Според стратегијата, сојузниците исто така поактивно ќе ја вклучат вселената во воените вежби.

– Вселената треба поконзистентно и повидливо да биде дел од вежбите на НАТО за да се вежба делумно или целосно губење на пристапот до вселенските услуги обезбедени од сојузничките сили. Силите на НАТО мора да бидат подготвени да дејствуваат кога вселенската поддршка за операциите е влошена или прекината, се објаснува во документот

www.slobodenpecat.mk

Претходно

Арсовска се сретна со Здружението на глуви и наглуви лица на град Скопје

Следно

Францускиот печат за новата влада: Крај на политичката криза во Северна Македонија

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian