Да, и мачките се заразуваат со Ковид-19 – иако веројатно нема тешко да заболат

6 mins read

Со оглед на тоа што случаите на Ковид-19 продолжуваат да се зголемуваат низ светот, може да се грижите за пренесување на Ковид-19 не само на најблиските, туку и на вашите сакани миленици. Можеби сте слушнале за лавови и тигри во зоолошката градина во Бронкс кои се заразуваат со Ковид-19 од луѓе и се прашувате дали вашата, помала мачка е загрозена.

Мачките генерално не развиваат тешка болест од коронавирусот SARS-COV-2 или Ковид-19. Сепак, се чини дека тие се поподложни да го фатат од другите домашни миленици.

Повеќето случаи на СОВИД-19 кај мачки се благи или асимптоматски. Слично како и луѓето, мачките често развиваат симптоми во респираторниот и гастроинтестиналниот тракт.

мачка ковид
Фото: Пиксабеј

Според Центрите за контрола и превенција на болести, потенцијалните знаци на Ковид-19 кај мачките вклучуваат:

  • Кашлање или кивање
  • Проблеми со дишењето
  • Треска (над 39C)
  • Недостаток на енергија
  • Течење на носот
  • Исцедок од очите
  • Дијареа или повраќање

Експерименталното истражување на мачки заразени со Ковид-19 покажало дека симптомите го достигнале својот врв четири дена по инфекцијата.

мачка ковид
Фото: Profimedia

Како мачките се заразуваат со Ковид-19?

Мачките фаќаат Ковид-19 на ист начин како луѓето: со добивање честички од вирусот во устата или носот. Пренесувањето кај мачките, како и кај луѓето, првенствено се пренесува преку воздухот, иако извор може да бидат и контаминирана храна и вода, итн.

Мачките можат да ја префатат болеста од други мачки, но најчесто ја добиваат од луѓето. Сопствениците на мачки сакаат да изразуваат физичка наклонетост кон своите миленици, но овој близок контакт може да го олесни преминувањето на вирусните честички од еден домаќин на друг.

Ова е особено проблем ако се бакнувате, прегрнувате или дозволувате вашата мачка да ве лиже.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Harris Setiawan (@setiawanhr)

Дали мачките можат да го пренесат Ковид-19?

Мачките може да ја пренесат болеста на други домашни мачки. Сепак, во експериментите за пренос од мачка на мачка, заразените мачки обично развивале асимптоматски инфекции. Во домаќинство со повеќе мачки, можете да го забавите преносот со изолирање на заразената мачка.

Нема докази дека мачките можат да пренесат Ковид-19 на кучиња. Сепак, мачките може да ја пренесат болеста на други видови домашни миленици, како што се хрчаците. Истражувањата сугерираат дека дивите мачки играле улога во ширењето на Ковид-19 помеѓу две одделни фарми за визон, што сугерира дека е можен пренос меѓу видовите.

мачка ковид
Фото: Profimedia

Во моментов нема податоци за луѓе кои го заразиле вирусот од мачки. Малку е веројатно дека мачките лесно може да го пренесат вирусот на луѓето, поради две причини:

Краток период на осипување: Кога мачките го заразуваат вирусот, тие фрлаат честички само за кратко време (околу 5 дена или помалку).

Стапка на реинфекција: Повеќето заразени мачки развиваат силна реакција на антитела, што ги штити од заразување по втор пат.
Овие фактори значат дека постои многу кратко, привремено време во кое мачката е заразна. Освен ако мачка живее во невообичаено преполно опкружување, широко распространетото пренесување е малку веројатно.

Дали коронавирусот кај мачките може да предизвика Ковид-19?

SARS-CoV-2 е еден од многуте коронавируси кои можат да заразат цицачи. Не е исто како коронавирус кај мачки, вообичаен вирус кај мачките што обично предизвикува блага дијареа.

Ковид-19 е предизвикан од новиот коронавирус SARS-CoV-2. Овој нов вирус е бетакоронавирус и е целосно неповрзан со коронавирусот на мачки, кој е алфакоронавирус. Со други зборови, вирусот што предизвикува Ковид-19 е генетски сосема различен од коронавирусот кај мачки.

Инфекцијата со коронавирус кај мачки не може да предизвика Ковид-19. Меѓутоа, ако се прошири во популација на мачки, постои можност да мутира и да предизвика ретка болест наречена инфективен перитонитис на мачки („FIP“).

Мачка со „FIP“ може да прикаже симптоми кои личат на Ковид-19, како отежнато дишење или треска. Но, за разлика од Ковид-19, „FIP“ е скоро секогаш фатален за мачките без третман. Ако вашето домашно милениче е болно, ќе треба веднаш да го однесете кај ветеринар.

мачка корона
Фото: Пиксабеј

Што е со другите миленичиња?

Во февруари 2021 година, глобалните податоци покажаа дека 115 домашни мачки се заразиле со Ковид-19, во споредба со 81 куче од домашни миленичиња. Бидејќи миленичињата не се нашироко тестирани, оваа бројка е веројатно недоволна. Но, ниските бројки имплицираат дека миленичињата ретко се заразуваат со Ковид-19 од нивните сопственици.

Студија од 2020 година сугерира дека мачките се поподложни на развој на Ковид-19 отколку кучињата. Истражувачите испитувале 603 кучиња и 316 мачки од цела Италија. Тие откриле дека 3,3% од кучињата и 5,8% од мачките имаат мерливо ниво на антитела. Мачките развиле повисоко ниво на антитела од кучињата, што значи дека нивниот имунолошки систем може посилно да реагира на вирусот. Значи сè уште е многу помала веројатноста да се разболат од луѓето.

Што да направите ако мислите дека вашата мачка може да има Ковид-19

Ако вашата мачка покажува знаци на Ковид-19, контактирајте со вашиот ветеринар за упатства, а вашата ветеринарна клиника може и ќе ви понуди телемедицински консултации доколку тоа е потребно.

Извор: www.slobodenpecat.mk

Претходно

Протест во Северна Митровица поради забраната на српскиот референдум во Косово

Следно

Утре по комеморација за Сасоли во ЕП ќе се бира ново раководство

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian