Генијален психолошки тест од 8 прашања на Фројд: За 5 минути открива каква личност сте!

3 mins read

Зигмунд Фројд, лекар и психијатар кој се смета за еден од најконтроверзните научници на 20 век, а особено познат по своите две откритија – ја откри мистеријата на човечките соништа, а прв го пронајде и универзалниот клуч кон човечката потсвест.

Знаеме дека познатиот психолог Зигмунд Фројд влијаел на цели генерации свои колеги со своите теории кои дефинирале единствен метод во науката за психологијата.

Фројд се фокусирал, меѓу другото, на она што секој го има во потсвеста. Што е тоа што е длабоко всадено во неговата душа и во неговото минато и што може да го дефинира начинот на кој размислува и дејствува?

Тестот што ќе го видите подолу се заснова на книгата на Зигмунд Фројд „Општ вовед во психоанализата“ од 1920 година и, особено, на поглавјето за симболиката на соништата.

Тест за вашиот животен став

Најважно е да одговорите на секое прашање колку што можете поискрено. Направете го тестот сами ако чувствувате дека присуството на другите, кои можат да ве слушнат или да видат што правите, влијае на вашите одговори.
Не е важно дали имате исти одговори на различни прашања од тестот. Но, немојте да ги читате сите прашања одеднаш! Одговорете на секое посебно, а потоа прочитајте го следното.

Прашања:

1. Гледање во морето. Како се чувствувате?
Фокусирајте се само на вашиот прв впечаток. Можете да ги затворите очите за да го почувствувате подобро…

2. Шетате низ шумата и гледате во земјата. Што гледате?
Напишете како се чувствувате.

3. Како се чувствувате кога гледате како летаат галебите?
Не грижете се ако во овој случај дадете брз одговор.

4. Направете го повторно истото, но наместо галебите, замислете стадо коњи.
Напишете го првото што ќе ви падне на ум, избегнувајте предолго размислување.

5. Се наоѓате во пустина и стоите покрај ѕидот кој има мала дупка. Низ дупката гледате оаза. Кои се вашите постапки?
Не ги запишувајте само вашите мисли и чувства, туку фокусирајте се на тоа што би направиле во оваа ситуација.

6. Сè уште сте во пустина, целосно исцрпени и одеднаш гледате бокал со вода. Како се чувствувате?
Уште еднаш, важно е да ги запишете вашите постапки во оваа ситуација. Можеби вашиот одговор звучи како клише, но не двоумете се да го запишете.

7. Навечер сте изгубени во шумата и гледате куќа со запалени светла. Како се чувствувате?
Напишете што правите во овој случај.

8. Во магла сте и ништо не гледате. Како се чувствувате?
Уште еднаш, фокусирајте се на она што го правите и запишете како се однесувате.

Во продолжение прочитајте ги одговорите и нивното толкување.

Одговори и нивното толкување:

Вашиот став кон животот, вашите емоции, вашите сетила.
Начинот на кој се чувствувате во сопственото семејство.
Вашиот однос кон жените.
Вашиот однос кон мажите.
Вашата основна стратегија, живот и цел. Начинот на решавање на вашите проблеми.
Колку сте селективни во сексуалниот живот? Како го избирате вашиот партнер во сексот/љубовта.
Вашата подготвеност за брак.
Вашиот однос кон смртта.

Извор: www.slobodenpecat.mk

Претходно

Во центарот на Белград поставен првиот „Заеднички фрижидер“

Следно

Ирска им дозволува на посвоените луѓе пристап до матичните книги

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian