Кучиња трагачи можат да го разликуваат коронавирусот меѓу 15 други патогени

3 mins read

Кучиња трагачи можат да го разликуваат коронавирусот меѓу 15 други вирусни респираторни патогени со голема прецизност, покажува германска студија.

Студијата на меѓународен тим на научници предводен од германскиот факултет за ветеринарна медицина во Хановер (TiHo) за прв пат докажа дека супстанциите што животните ги мирисаат кај луѓето заразени со коронавирус се специфични за Sars-CoV-2.

Кучињата се користеа на некои јавни места, како што се аеродромите, за време на пандемијата поради нивното извонредно сетило за мирис за да се спречи ширењето на инфекцијата.

Според истражувањето објавено во списанието Frontiers in Medicine, кучињата трагачи не можат да го намирисаат вирусот, туку испарливите органски соединенија кои се формираат за време на метаболичките процеси по инфекцијата.

Познато е дека заразните респираторни болести ослободуваат специфични испарливи органски соединенија, а оваа студија покажува дека кучињата можат да препознаат уникатни примероци на испарливи органски соединенија од Sars-CoV-2, објасни Холгер Волк, професор и раководител на Клиниката за мали животни во TiHo.

За студијата, истражувачите користеле 12 кучиња трагачи обучени на примероци од инактивирана плунка од пациенти заразени со корона.

Примероците содржеле различни вирусни патогени, вклучително и Sars-CoV-2, но и патогени на грип како што се грипот А и Б, риновирус и други коронавируси како МЕРС-а.

Контролниот примерок беше плунка на здрави доброволци и неинфицирана клеточни култури.

Просечните специфичности беа над 90 проценти во сите три сценарија за тестирање, што сугерира дека кучињата можат да ги разликуваат инфекциите Sars-CoV-2 од другите вирусни инфекции, се вели во студијата.

Специфичноста се однесува на откривање на негативни контролни примероци.

Со цел кучињата со сигурност да ги разликуваат инфекциите со коронавирус од другите респираторни инфекции по мирис, неопходно е да се вклучат голем број примероци од различни вирусни респираторни инфекции во тренингот на кучињата, напишаа авторите на студијата.

Кучињата се повеќе се користат за откривање мириси во неколку области на медицинските истражувања бидејќи е откриено дека тие ефикасно откриваат заразни и незаразни болести како што се различни видови на рак, маларија, бактериски и вирусни инфекции.

Кучињата за следење на коронавирус, на пример, се распоредени на аеродромот во Хелсинки во Финска, каде што оние кои сакаат можат да тестираат осум дресирани кучиња со намирисување на парче ткаенина, која се допирала на кожата на волонтер.

ИЗВОР:  lokalno.mk

Претходно

Др.Митов советува како да го освежите организмот по празниците

Следно

Јакимовски за 50 дена вратил поголем дел од долгот на општина Карпош

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian