Во МАНУ научен собир посветен на 650 години од Битката на Марица

1 min read

Националниот комитет за византологија и медиевистика на Република Македонија, Истражувачкиот центар за културно наследство „Цветан Грзданов” при МАНУ и МПЦ – Охридска архиепископија, денеска во МАНУ организираат Научен собир посветен на 650 години од Битката на Марица (1371 – 2021).

На Собирот ќе имаат излагања 14 учесници – историчари, археолози и историчари на уметноста.

Ќе бидат презентирани теми поврзани со Битката на Марица, најзначајниот настан од балканската историја и историјата на македонската национална историја од времето на доцниот 14 век, теми од средновековната археологија поврзани со средновековните локалитети и тврдини од пределите на Пелагонија и Мариово, јадрото на државата на кралот Волкашин и Марко, како и теми поврзани со архитектурата и уметноста на Марков манастир и, воопшто, уметноста од времето на втората половина на 14 век.

www.slobodenpecat.mk

Претходно

Нов удар за Џонсон: Конзервативците загубија во место каде победуваа речиси 200 години

Следно

Што прави денеска: Јана Серафимова, ТВ-уредник и водител

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian