ВИДЕО | Лазарова Трајковска: Законите оставаат простор за конфискација, но во пракса тоа е многу тешко изводливо

2 mins read

Проблемот е што Законот за кривичната постапка и Кривичниот законик оставаат простор за конфискација на имот стекнат со кривично дело, но во пракса тоа е многу тешко изводливо, вели за Утрински брифинг врховниот судија Мирјана Лазарова Трајковска.

-Добро е политичарите да се залагаат за борба против организиран криминал и корупција што се нотира и во извештаите на ЕК, и добро е тие да се сведуваат во пракса, вели таа.

Но, каде е проблемот во делот на македонските закони и практики? Кај нас само преку кривична постапка може да се покрене постапка за нелегално стекнат имот.

-Нашиот проблем е што Законот за кривична постапка и Кривичниот законик оставаат простор за проширена конфискација но во пракса многу тешко се спроведува. Пред десетина година имотот се префрлаше на роднини и блиски но со проширената конфискација ги опфаќа и овие случаи. Но обвинителот има ограничени ресурси, ја нема прво онаа поткрепа која што му ја дава законот, но впечатокот е дека и она што се има на располагање не се користи до крај. Обвинителот однапред треба да подготви цврст и силен предмет со што постапките би биле брзи и ефикасни, објаснува Лазарова Трајковска.

Таа сугерира дека поврзаноста со институциите ќе дава и треба да дава резултати.

-Законот вака како што е конципиран кај нас проширената конфискација ја поврзува со неколку кривични дела. Пораката на одземањето на бесправно стекнатиот имот е дека никој не треба да се офајди со криминално стекнатиот имот вели за УБ врховниот судија Мирјана Лазарова Трајковска.

Проследете го целиот разговор во видеото

www.slobodenpecat.mk

Претходно

ВИДЕО | Андоновиќ: Eкспанзија на екстремната десница во Eвропа?

Следно

Вардарци одат кај Пик Сегед по бодови во ЛШ

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian