ФОТО | Студио 90: Софистицирана класика во скопски дом на тричлено семејство

2 mins read

Во ова издание претствуваме еден од нашите последни реализирани проекти, станува збор за стан во центарот на Скопје во кој живее тричлено семејство. Состојбата на станот пред реновирањето не овозможуваше задржување или обновување на постоечките материјали и обработки на површини, планирана и реализирана е целосна обнова на просторот.

студио 90 пред и потоа
Лево: Пред / Десно: Потоа

Оригиналниот просторен распоред на станот не претрпе измени, со оглед на тоа дека станува збор за зграда проектирана при крајот на шеесетите години од минатиот век кога архитектите строго се придржувале до тогашните нормативи и правила. Со површина од 110 м² оваа станбена единица располага со две спални соби одвоени со ходник и бања, една работна соба со гостински тоалет, дневна соба, трпезарија, кујна, лоѓија и тераси.

Фото: Студио 90 / Марко Костовски

Реализирани се три интервенции кои се однесуваат на промената на позицијата на внатрешните ѕидови,една  е во родителската соба со цел да се добие доволен простор за поставување плакар, друга е рушењето на ѕидот помеѓу кујната и трпезаријата и третата е продолжувањето на кујната во лоѓијата, односно делот предвиден за термичка обработка на храна.

Фото: Студио 90 / Марко Костовски

Во обработката на внатрешните површини употребени се земјени тонови, природни материјали и текстури. Неутралните тонови предизвикуваат чувство на смиреност и пријатност во амбиентот, а употребата на рефлектирачки материјали ја нагласува просторноста со акцентирање на класичните елементи во современ израз.

Фото: Студио 90 / Марко Костовски

Галерија:

Фото: Студио 90 / Марко Костовски
Фото: Студио 90 / Марко Костовски
Фото: Студио 90 / Марко Костовски
Фото: Студио 90 / Марко Костовски
Фото: Студио 90 / Марко Костовски
Фото: Студио 90 / Марко Костовски
Фото: Студио 90 / Марко Костовски
Фото: Студио 90 / Марко Костовски
Фото: Студио 90 / Марко Костовски

Извор: www.slobodenpecat.mk

Претходно

Започна предизборната кампања за вториот круг од претседателските избори во Бугарија

Следно

Објавена голема студија за несаканите ефекти од вакцините Pfizer, Moderna и Janssen

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian