Лондон ќе ги обврзе големите компании да објавуваат информации за климатските ризици

2 mins read

Велика Британија ќе бара од најголемите компании да известуваат за климатските ризици, соопшти Министерството за бизнис, енергетика и индустриска трговија во посебно соопштение на веб-страницата на Министерството.

Најголемите компании регистрирани во земјата од 6 април 2022 година ќе треба да обелоденуваат финансиски информации поврзани со климата. Бизнисите ќе обезбедуваат податоци во согласност со препораките на групата до Советот за финансиска стабилност. Министерството ги гледа овие мерки како неопходна гаранција дека компаниите ќе ги земат предвид ризиците и можностите со кои се соочуваат поради климатските промени. Транзицијата кон позелен финансиски систем треба да помогне да се спаси планетата, па затоа новите барања за компаниите беа објавени неколку дена пред Конференцијата за климата (COP26) во Глазгов, Шкотска.

– Ако Обединетото Кралство сака да ја исполни својата амбициозна заложба за нула емисии до 2050 година, тогаш нашиот просперитетен финансиски систем, вклучувајќи ги и големите бизниси и инвеститорите, мора да ги стави климатските промени во срцето на своето дејствување и донесување одлуки, се вели во соопштението.

Велика Британија ќе биде првата земја од Г20 што ќе постави такви деловни барања. Во мај 2021 година, влијателна група инвеститори ја повика Г7 да побара од компаниите да пријават климатски ризици. Здружението за инвестиции предложи земјите да се придржуваат до униформни стандарди, што ќе овозможат споредување на деловниот напредок во различни земји.

Европската централна банка исто така се обидува да ги обврзе банките да известуваат за климатските ризици. Регулаторот побара од финансиските институции да обезбедат план за тоа како ќе се променат нивните портфолија до 2050 година. Во 2022 година банките ќе мора да поминат и стрес тестови кои ќе ја проценат нивната подготвеност да ги издржат ризиците од климатските промени.

Извор: МИА

www.slobodenpecat.mk

Претходно

Стоматолог Илија Караманов: Губењето на еден или на повеќе заби го нарушува правилниот загриз

Следно

Вкупно 19 американски држави поднеле тужби поради задолжителната вакцинација во некои компании

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian