Босанските Срби одат на самоопределување?- Бања Лука, главен град , Пале престолнина на Република Српска

3 mins read

Претседателот на Сојузот на независни социјалдемократи (СНСД), Милорад Додик, најави дека Република Српска ќе го започне процесот на „враќање на надлежностите“ од нивото на БиХ.

Главниот одбор на неговата партија усвои стратешки документ во кој се предвидува дека „доколку српскиот ентитет во Босна не добије дозвола за фомрирање армиски формации и независно судство, Република Српска ќе го активира правото на самоопределување“, пишува порталот „Истрага“. ба

Во случај да ги добијат своите воени и судски институции, на Босанските федерални државни органи, „насилно ќе им биде забрането да дејствуваат на територијата на Република Српска“пишува сараевскиот портал.

Во овој процес е вклучена и одлуката за поништување на законите за Судот, Обвинителството и сите други акти наметнати од високиот претставник, а усвоени од Парламентарното собрание на БиХ.

„Потоа ќе има забрана за работа на органи и институции создадени со тие закони на територијата на РС со одреден рок во кој треба да се преселат“, во спротивно тоа ќе се направи со интервенција на властите на Република Српска. , се наведува во документот, пишува istraga.ba.

Се посочува дека Владата на РС во наредните недели треба да испрати до Народното собрание на РС сет закони со кои ќе се вратат надлежностите на РС и со кои БиХ ќе се врати во уставна состојба. „Единствениот начин БиХ да опстане е да го почитува Уставот на БиХ.

Во спротивно, се наведува дека доколку се оспори ваквиот реален и целисходен пристап на Република Српска, Република Српска ќе го активира правото на народот на самоопределување“, стои во Информацијата за пренесените надлежности на РС на ниво на БиХ. и постапката.

Одбраната и армијата, според Дејтонскиот договор, се надлежност на субјектите, што се наведува дека е потврдено во во Уставот на БиХ.

„Секој член на Претседателството на БиХ, по службена должност, има овластување за цивилна команда на вооружените сили. Ниту еден ентитет не смее да се заканува или да употребува сила против друг ентитет, а вооружените сили на еден ентитет не смеат, под никакви околности, да влезат или да останат на територијата на друг ентитет без согласност на владата на другиот ентитет и на Претседателството на БиХ.

Кога станува збор за судството, Декларацијата потсетува дека меѓуентитетските договори не се дел од Уставот на БиХ . Оттаму, се додава, СНСД ќе му предложи на Народното собрание одредени заклучоци во однос на надлежностите.

„Народното собрание и дава инструкции на Владата на РС, во координација со претседателот на РС, да го подготви текстот на Уставот на РС со кој ќе се потврдат сите надлежности на РС, со исклучок на надлежностите кои и припаѓаат на БиХ според Уставот на БиХ. ” Новиот устав на РС, меѓу другото, ќе ја дефинира Бања Лука како главен град на РС, а Пале како главен град на РС“, се наведува во Декларацијата на владеачкиот сојуз на независни социјалдемократи (СНСД), Милорад Додик

www.slobodenpecat.mk

Претходно

Руни: Многу играчи не трчаат назад во одбрана – и за тоа ли е виновен Солскјер?

Следно

Идеја за калоричен, а вкусен оброк– сендвич со лосос и крем сирење

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian