Финализирани се конзервацијата и реставрацијата на куполата и на покривната покривка на црквата „Св. Богородица Захумска“

1 min read

НУ Завод и музеј – Охрид информира дека се завршени конзервацијата и реставрацијата на куполата и на покривната покривка на црквата „Св. Богородица Захумска“ која датира од 1361 година. Со тоа се обезбедени основните предуслови за заштита од атмосферските влијанија и појава на влага во самата црква која влијае деструктивно врз архитектурата и ѕидното сликарство. Во тек се и подготвителните работи за почнување на активностите за статичко зацврстување на црквата, со што ќе се обезбеди целосна заштита на овој средновековен архитектонски бисер.

Проектот е финансиран од Министерството за култура, а се изведува под раководство на Ристо Петковски, советник конзерватор од НУ Завод и музеј – Штип, и под стручен надзор на Тања Паскали, советник конзерватор од НУ Завод и музеј – Охрид.

http://kultura.gov.mk/

Претходно

Ограбен маж на Камениот мост во Скопје

Следно

Лифтовите во студентскиот дом „Гоце Делчев“ не работат од мај, студентите се качуваат по скали до 16ти спрат

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian