Демографска слика за Балканот: Во Србија бројот на раѓања е значително помал од бројот на смртни случаи

6 mins read

Земјите од Западен Балкан со години се соочуваат со лоша демографија, а експертите веруваат дека за тоа главно придонесуваат целокупната социјална средина, високата невработеност и заминувањето на голем број млади луѓе во странство, пишува Анадолија.

Официјалните податоци јасно покажуваат дека негативниот природен прираст (кога бројот на починати го надминува бројот на живородени деца) е особено изразен во Србија, Босна и Херцеговина и Хрватска, додека другите земји во регионот се во многу подобра ситуација.

Србија е една од земјите во регионот во која бројот на раѓања е значително помал од бројот на смртни случаи веќе подолг период. Според податоците на Републичкото биро за статистика на Србија, во периодот јануари-август 2021 година, бројот на живородени деца е 39 965. Во споредба со истиот период минатата година, кога бројот на живородени деца беше 40 559, има намалување за 594. Бројот на починати во Србија во периодот јануари – август годинава изнесува 82 681 и во споредба со истиот период минатата година, кога бројот на умрени беше 70 322, е поголем за 12 359 луѓе.

Бројот на починати во однос на бројот на живородени деца во 2016 година во Србија беше поголем за 36 100, а следната година негативниот природен раст дополнително беше зголемен на 38 828, а во 2018 година изнесуваше 37 680. Следната година, бројот на починати во споредба со бројот на живородени деца е поголем за 37 059, а во текот на 2020 година за 55 158, пренесува Анадолија.

И Хрватска со години бележи негативно природно зголемување. Според Централното биро за статистика на Република Хрватска, во 2016 година, во Хрватска се регистрирани 37 537 живородени деца и 51 542 починати, со што негативниот природен прираст изнесуваше 14 005. Веќе следната година, бројот на умрени во споредба со бројот на живородени деца е поголем за 16 921. Во текот на 2018 година, бројот на починати во споредба со бројот на живородени деца е поголем за 15 761. Во 2019 година, негативниот природен раст беше 15 659, а во текот на 2020 година, 21 178.

Иако во помала мера во споредба со Србија и Хрватска, и БиХ бележи негативен природен раст во последните пет години. Според податоците на Агенцијата за статистика на Босна и Херцеговина, во текот на 2016 година, во земјата се регистрирани вкупно 29 276 живородени деца и 35 530 починати, што резултирало со негативен природен прираст од 6254. Во текот на 2017 година, бројот на починати во БиХ беше 7178 поголем од бројот на живородени деца, а во 2018 година за 7750. Во 2019 година, БиХ исто така имаше негативно природно зголемување, односно бројот на умрени беше поголем за 9975 во однос на бројот на раѓања. Во 2020 година, беа регистрирани 25.994 живородени деца и 42 803 починати, со што бројот на умрени се зголеми за 16 809 во споредба со бројот на раѓања, во голема мера поради влијанието на пандемијата на коронавирус што однесе многу животи.

Другите земји во регионот, во повеќето случаи, забележаа позитивен природен прираст во последниве години, со исклучок на 2020 година кога пандемијата на коронавирус, исто така, имаше значително влијание врз демографската слика.

Косово на ниво на регионот Западен Балкан во последните години убедливо ги забележа најдобрите резултати во областа на демографијата и наталитетот. Во претходните години, Косово постојано бележеше позитивен природен прираст.

Според податоците на Косовската агенција за статистика (КАС), во 2016 година бројот на раѓања во споредба со бројот на починати бил поголем за 14 170, а следната година за 13 732. Во текот на 2018 година, бројот на раѓања во однос на бројот на починати беше поголем за 12 770, а во 2019 година за 11 238 лица.

Исто така, Албанија е една од земјите во регионот што имаше постојан позитивен природен прираст во претходните години.

Според податоците на Албанскиот институт за статистика ИНСТАТ, во 2016 година бројот на раѓања во споредба со бројот на починати во Албанија бил поголем за 10 345, а следната година за 8 637. Иако позитивниот природен прираст во земјата се намали во следните години, тој остана на високо ниво, а бројот на раѓања во однос на бројот на умрени во 2018 година беше поголем за 7130, во 2019 година за 6.624, а минатата пандемиска година за 470 луѓе.

Според официјалните податоци, Црна Гора има добра демографска слика во последните години, наведува Анадолија.

Според податоците на Заводот за статистика (Монстат), во 2016 година, во Црна Гора се регистрирани 7569 живородени бебиња и 6464 починати, со што позитивниот природен прираст се зголеми на 1105. Следната година, позитивниот природен раст беше 909, а во 2018 година 760. Во 2019 година, природниот прираст во Црна Гора исто така беше позитивен и изнесуваше 628.

Во Северна Македонија, во 2016 година, бројот на раѓања во споредба со бројот на починати беше поголем за 2581. Следната година, позитивниот природен раст беше 1436, а во 2018 година се зголеми на 1606. Меѓутоа, во текот на 2019 година, земјата забележа негативен природен пораст, односно бројот на починати во однос на бројот на живородени деца беше поголем за 601. Во текот на минатата пандемиска година, бројот на починати во земјата во однос на бројот на новороденчињата беше повисок за 6744.

Извор: МИА

www.slobodenpecat.mk

Претходно

Ковид-состојба: Од оваа недела започнува тестирањето на 8200 ученици од основните и средните училишта

Следно

Дневен хороскоп за 11 октомври: Секој е роден со судбина

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian