ФОТО+РЕЦЕПТ | Шеф Бранко Попоски предлага: Печени пиперки со лук

1 min read

Сезоната на зимници е во тек. А на наше задоволство и чест, страничките на еспресо.мк ги разубавува и популарниот шеф Бранко Попоски, познат под псевдонимот „Готвиме со Бранко“ („Cooking with Branko“). Овој врвен готвач, гастроном и љубител на кулинарството денес ни предлага рецепт за печени пиперки со лук.

фото: приватна архива
Состојки:
  • 5 килограми пиперки
  • 100 милилитри вински оцет
  • 3 главици лук (ситно сецкан)
  • 120 милилитри масло за јадење
  • сол по вкус
  • бибер во зрно по вкус

Подготовка:

Пиперките убаво се мијат и потоа се печат. Се печат рамномерно од двете страни. Внимавајте во печењето да не бидат изгорени. Откако ќе се испечат, оставете ги да изладат. Пиперките можете да ги излупите, но и да ги ставите во тегла нелупени односно со лушпа.

На стана, измешајте вински оцет со масло, сол и ситно сечкан лук. Во садот натопете ја секоја пиперка, па наредете ја во тегли.
фото: приватна архива
ПИПЕРКИТЕ НЕ ТРЕБА ДА ГИ ПРИТИСКАТЕ КОГА ГИ СТАВАТЕ ВО ТЕГЛА. ВНИМАВАЈТЕ, ТЕГЛАТА ДА БИЛЕ ДВА ПРСТА ПРАЗНА.
Истурете ја мешавината од оцет, масло, сол и сино сецкан лук…

Целиот текст прочитајте го ТУКА.
Извор: Еспресо.мк

Извор: www.slobodenpecat.mk

Претходно

Таткото кој си ги уби трите малолетни деца е префрлен во психијатриска болница

Следно

Во Авганистан има уште стотина американски државјани кои сакаат да заминат

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian