Шахпаска: Со измените во Правилникот за исхрана придонесуваме за правилен раст и развој на децата во градинките

3 mins read

Денеска работната група формирана со цел ревидирање на Правилникот за нормативи и стандарди за исхрана во градинките го одржа првиот работен состанок во Клубот на пратеници.

Иницијативата е на Министерството за труд и социјална политика во соработка со компанијата Ново Нордиск и поддршка на УНИЦЕФ. На состанокот се разговараше за изнаоѓање на најдоброто решение за составот на менито во детските градинки.

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска на работниот состанок потенцираше дека квалитетната исхрана не е важна само за одржување на доброто здравје, туку е суштинска за правилен физички и ментален развој особено кај децата во првите пет години од животот.

– Предизвиците со исхраната кај најмладата популација како глобално прашање се присутни и во нашата земја. Од една страна е проблемот на неухранетост, кој иако со ниско ниво е присутен и кај нашите деца, а од друга страна се прекумерната тежина и дебелината за кои податоците покажуваат дека имаат растечки тренд кај децата во земјата. Правилната исхрана има клучно влијание не само врз физичкиот развој на децата туку и врз когнитивниот, емотивниот и социјалниот развој и способноста за учење. Исхраната не е грижа само на поединецот, туку и на целото општество. Затоа, стекнувањето на добри навики на исхрана во градинките придонесува за здравјето на децата, рече министерката Шахпаска.

Во насока на правилен раст и развој кај децата, министерката посочи дека е потребен мултидисциплинарен пристап, кој ќе обезбеди целосна промена на навиките. За таа цел се формираше работна група која е составена од членови на Институтот за јавно здравје, Стоматолошкиот факултет, Универзитетската клиника за детски болести, од Природно математичкиот факултет од каде и доаѓа експертот за нутриционизам.

Покрај ревидирање на Правилникот за нормативи и стандарди за исхрана во градинките, предвидена е и едукација на децата, родителите и вработените во градинките со цел обезбедување на поголема грижа и превенција на здравјето додека престојуваат во градинките но и дома, во секојдневни и во услови на пандемија.

Присутните членови на работната група ја поздравија инцијативата на министерството и изразија подготвеност за соработка со цел унапредување на исхраната на децата од најмала возраст.

На денешниот работен состанок беше избран и координатор на работната група за ревидирање на Правилникот за исхрана на децата во градинките, чија функција е да ги сублимира сите пристигнати предлози од членовите и да прибира искуства од други земји. Последната промена Правилникот беше направена во 2014 година.

Триесетина деца затруени со храна од кумановската градинка „Ангел Шајче”, затворена кујната, се земаат мостри и брисеви

www.slobodenpecat.mk

Претходно

Стаса серверот со десет станици за полнење на терминалите за отисоци од прсти за локалните избори

Следно

Почнува новата сезона во Лигата на шампионите, во првото коло има три дерби мечеви

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian