Насер Зибери по повод 30 години независност: Имаме подеми и падови, но и отворени перспективи

2 mins read

Пред 30 години имавме некоја визија којашто не може целосно да се преслика во денешната реалност. Настаните во изминатите три децении наметнаа многу прашања кои во тоа време не беа предвидливи, па дури изгледаа и нереално. Живеевме во една друга држава, со поинаков модел на уредување, кој тогаш делуваше како нормален, но настаните од крајот на осумдесеттите, зајакнувањето на тенденциите за наметнување на една нација врз другите, една република врз другите, и тоа со употреба на сила само за да се постигне целта, нѐ натера и нас, како и останатите, да размислуваме за алтернативи, а најдобрата излезе дека е отцепувањето.

Во таа смисла, мислам дека најголемото постигнување тогаш беше обединувањето околу одлуката за прогласување независност. 8 Септември е врвот на тоа достигнување, што потоа ги отвори сите перспективи, а денеска, за воља на вистината, сме самостојна и независна држава, со подеми и падови по патот, постигања и заостанувања, но со исполнет сон на многу генерации граѓани на оваа држава. Бидејќи, да си суверена и независна држава, членка на ООН, а денеска и членка на НАТО, најсилната воено-политичка алијанса во светот, со една гарантирана безбедност, па и развојна перспектива, е реален сон на секој граѓанин на оваа земја.

Се разбира, секогаш се поставува прашањето дали можевме повеќе? Сигурно ДА, како што можело да биде и полошо. Но, кога се споредуваме со регионот, ние не отстапуваме до трендовите, па затоа може слободно да се каже дека нашата иднина и судбина е во наши раце.

Алил Џаферовски по повод 30 години независност: Го следевме вековниот сон на нашите претци

www.slobodenpecat.mk

Претходно

САД се консултираат со сојузниците за нуклеарните преговори со Иран

Следно

Претседателот на турскиот Парламент со честитка по повод Денот на независноста на Северна Македонија

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian