Совет на амбасадори: Разочарани сме, потребна е итна професионализација на дипломатијата

1 min read

Здружението на гражани Соверт на амбасадори испрати соопштение во врска со апсењето и истрагата врз македонски дипломати во соседството:

Советот на амбасадори во име на професионалните и етички стандарди и критериуми, ја изразува својата разочараност во врска со информацијата за меѓународната истрага врз дипломат од МНР и други лица кои во моментов не се во активна дипломатска служба. Како Здружение на граѓани кое во својот состав вклучува поранешни угледни дипломати од највисок ранг, Совет на амбасадори укажува дека оваа нерешена загатка кај македонската инертна и нереформирана дипломатска служба не оди во прилог на меѓународниот углед на нашата држава, дури, дополнително го оптоварува и нашиот интегративен процес во ЕУ.

Совет на амбасадори постојано укажува на обврската на македонското МНР (што со години се одолговлекува) дека единствен начин дипломатската служба успешно да придонесува во позитивните активности за подобро позиционирање на нашата држава на меѓународната сцена е таа во брз рок високо да се професионализира и да се осовремени во нејзиното работење според меѓународните стандарди.

Советот на амбасадори смета дека и за носителите на врвните функции во македонското МНР и во надлежните институции на државата, ако се потврди дека Министерството и институциите не реагирале професионално и навремено во аферата со македонскиот дипломат и издадената меѓународна потерница од Ерменија, ова е сериозен морален и етички предизвик за нив пред судот на јавноста“.

www.slobodenpecat.mk

Претходно

Анкета: 71,5 отсто од невакцинираните во Грција се против Договорот од Преспа

Следно

Талибанците сакаат дипломатски односи со Германија

Latest from Blog

MacedonianEnglishAlbanian