Филмот „250 скалила“ по идеја на Живко Здравковски ќе го отвори Фестивалот за спортски филм во Златибор!

во категорија Спорт од

Beta-2yf403lado.556x371

Од 7. до 10. јуни на Златибор ќе се одржи седмиот по ред меѓународен фестивал за спортски филм, а организаторите на овој настан денеска посочија дека постојат многу причини за задоволство зошто пред нив имало многу предизвици.

Фестивалот за спортски филм ќе го отвори филмот „250 скалила“ кој е дело на Владимир Пајиќ и Владимир Курчубиќ, а е снимен по идеја на поранешниот спортски новинар од Македонија, Живко Здравковски. Станува збор за светските кошаркарски прваци од Бормио 1987 година (Кукоч, Дивац, Раѓа, Ѓорѓевиќ, Павичевиќ и останатите кошаркари до 19 години, предводени од Светислав Пешиќ), на првенството за играчи ФИБА У-19, кое му претходеше на големиот успех во Аргентина 1990 година и освојувањето на сениорското светско првенство пред Русија и САД, по што американските „Ен-Би-Еј“ ѕвезди започнаа да се појавуваат на светските мундијали и на Олимписките игри.

– Шест години се зад нас, сега е седмиот по ред фестивал на спортски филм. Пред нас беа многу предизвици, но кога ќе видиме што се постигнавме, во ниту еден момент не би се откажале од целта. Имаме причина да бидеме среќни и задоволни- истакна директорот на Туристичката организација „Златибор“, Владимир Живановиќ.

На овој настан ќе бидат доделени и награди за животно дело на легендите Душан Дуда Ивковиќ, Драган Кичановиќ, Драгослав Шекуларац, Ивица Осим, Владимир Станковиќ, Војкан Борисављевиќ и Слободан Јоксимовиќ.

На филмскиот фестивал ќе бидат прикажани и неколку странски остварувања од Франција, Аргентина, Бразил, Русија, Белгија, Чешка, Кина, Норвешка, САД и Руанда.

Извор:https://derbi.mk/