Распродажбата го нокаутираше еврото, кризата се продлабочува

во категорија Eкономија од

Еврото паднало на 10 годишен минимум по распродажбата на италијанскиот пазар на обврзници што довело до слабеење на еврото.

Продлабочување на кризата во Италија, трета по ред економија во еврозоната, предизвика распродажба на италијански активи и евра, која потсетува на должничката криза во период од 2010 до 2012 година.

Еврото падна под ниво од 1,016 долари прв пат од ноември 2017 година и забележа 10-месечен минимум од 1,151 долари, а значајно ослабел и во однос на сигурниот швајцарски франк и јапонски јен.

Финансиските пазари очекуваат дека Европската централна банка ќе го намали својот 2 5500 милијарди евра „тежок“ програм на финансиски стимулации до крајот на оваа година и дека ќе ги зголеми каматните стапки во средината на следната година.

Со пад на приносите на американските обврзници кои исто така се под притисок и доларот ослабнал околу 0,6 проценти на тринеделен минимум од 108,780 јуни.

Извор: https://faktor.mk/