Македонскиот „крал на пијалоците“ ќе инвестира во француска винарница

во категорија Eкономија од

Светозар Јаневски ќе инвестира во француска винарница, со што македонскиот „крал на пијалоците“ за прв пат го шири своето влијание надвор од Македонија и регионот.

За да биде остварен овој негов уште еден амбициозен план, потребно е само во текот на јуни или јули да ја добие лиценцата од здружението на француските винари, бидејќи критериумите се строги, а истовремено „пропусниците“ се ограничени и за истите чекаат други конкуренти.

Јанаевски е претседател на УО на винскиот гигант „Тиквеш“, кој доживеа извонреден подем во последните десетина години.

„Тиквеш“ е своевиден пионер во организираниот пласман на македонско вино со амбици на извозните пазари во САД, Велика Британија, Скандинавија, Кина.

Компанијата „М-6 Еден“ во сопственост на Светозар Јаневски стана закупец на Белградската индустрија за пиво (БИП).

„М-6 Еден“на последната аукција даде највисока понуда за закуп на сите брендови на Белградската пиварница по што одборот на доверители на БИП ја прифати понудата.

Светозар Јаневски е добитник и на меѓународната награда „Креатори за столетијата“ за животно дело во претприемништвото.

Пред себе има уште еден голем предизвик, а тоа е да го преземе хрватски „Бадел“ и во своето кралство на пијалоци да ги додаде и „жестоките“.

Светозар Јаневски е еден од најуспешните македонски бизнисмени кој уште од периодот на транзитните 90-ти па се до денес успева да ја одржи својата моќна позиција, а со текот на времето и да ја зајакне. 

А.К.

Извор: https://faktor.mk/