ЖИВЕАТ МНОГУ ТЕШКО: Инфлацијата скокна на 13.779 проценти

во категорија Eкономија од

Во Венецуела инфлацијата достигнала 13.779 проценти во изминатите 12 месеци.

Ова е во согласност со прогнозата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) дека инфлацијата надминува 13.800 проценти или 13.860 проценти. Економистот Стив Ханке ги прави своите пресметки што одат уште подалеку – 16.000 проценти на крајот на април.

Венецуела е една од најбогатите во однос на резерви на нафта земји, но кризата во латиноамериканската држава продолжува да се продлабочува. Има недостиг на храна и лекови.

Валутата е амортизирана и пример за ова е тоа што во текот на годината, чаша кафе се зголеми од 2.000 на 200.000 Боливари.

Во позадина на хиперинфлацијата во Венецуела, нивото на показателот во други држави во тешка економска и финансиска состојба се чини директно скромно. На пример, во Јужен Судан, инфлацијата е „едвај“ 104,1%, според податоците на ММФ што се користат во платформата „Статиста“. Над 10 отсто останува во Аргентина, Иран и Турција.

Во развиените економии, како Јапонија, Германија и САД, инфлацијата е под 3 отсто.

Извор: https://faktor.mk/