Авганистанските сили ги поразиле талибанците во градот Фарах

во категорија Свет од

Авганистанските владини сили ги потиснале талибанците од градот Фарах, кој се наоѓа во западниот дел на земјата во близина на границата со Иран. Нападот на талибанците, кое е најголемиот по најавената пролетна офанзива, започна вчера, при што тие воспоставија контрола врз една населба и делови од друга.

Авганистански и НАТО авиони бомбардираа позиции на талибанците. Според властите, 11 војници загинале во борбите, десетици милитанти и најмалку 5 цивили.

Извор:https://www.slobodnaevropa.mk/