Силно невреме во Европа – регистрирани 50.000 удари на гром

во категорија Регион од

Во последните 24 часа во Европа биле забележани  повеќе од 50.000 удари на гром, а  најмногу имало во подрачјето на Италија, Словенија, Истра и северна Хрватска.

Невремето пропратено со грмотевици, кое ја зафати Европа, донело со себе големо количество дожд, а некаде и град.

Метео сервисот „Ведер Јуроп“ информира дека на подрачјето во јужна Австрија имало град и поплави.

Во Грац улиците биле поплавени, а сообраќајот отежнат, додека делови на јужна Австрија биле погодени од град.

Невремето не ја заобиколи ниту Словенија.

Извор http://press24.mk/