ГЕРМАНЦИТЕ БЕСНИ – Нема ништо од повисоките плати?

во категорија Свет од

Германскиот министер за внатрешни работи, Хорст Зехофер вели дека ќе врши притисок во следната рунда преговори за повисоки плати да има разумни резултати.

За над 2 милиони работници во јавниот сектор се бараат повисоки плати.

Но, Зехофер го отфрли барањето на синдикатот Верди за зголемување од 6 проценти.

Разговорите за покачувањето на платите ќе продолжат утре, откако 150.000 работници минатата недела стапија во предупредувачки штрајк, со што илјадници патници беа блокирани на аеродромите.

Штрајкот се однесува и за вработените во болниците, центрите за грижа на деца и на депониите.

Извор: http://vecer.mk/