Што говореше Хокинг за Бог, религијата, вештачката интелигенција, вонземјаните…

во категорија Технологија од

Еден од најголемите умови во науката во последните стотина години, Стивен Хокинг, почина на 76 години. Во оваа прилика, да се потсетиме на некои од неговите лични ставови кои привлекоа најмногу внимание во светот?

За Бог и религијата

Стивен Хокинг велеше дека е атеист и сметаше дека науката понудила значително убедливи објаснувања во врска со потеклото на универзумот, како и дека чудата на религијата не се компатибилни со научните факти.

„Пред да ја разбереме науката, било природно да веруваме дека Бог го создал универзумот, но сега науката ни дава значително убедливи објаснувања”, изјави Хокинг во 2014 година, по прашања на новинарите кои се однесуваа на неговата религиозност.

Во 2011 година изјави дека не верува во рај или во задгробен живот, нарекувајќи го сето ова „бајки за луѓе кои се плашат од темнината”.

За вештачката интелигенција

Хокинг сметаше дека вештачката интелигенција во еден момент ќе стане толку напредна што во суштина ќе биде нов облик на живот, кој ќе биде поефикасен од луѓето.

„Стравувам дека вештачката интелигенција во целост ќе ги замени луѓето. Како што луѓето можат да направат компјутерски вируси, некои ќе направат вештачка интелигенција која може да се размножува”, изјави тој.

„Количината на пари која компаниите ја вложуваат во вештачката интелигенција, лесно би можела да доведе до тоа наскоро по улиците да гледаме паметни роботи. Во еден момент, машините ќе можат да не надмудрат. Додека краткорочното влијание на вештачката интелигенција е ограничено од личноста која ја контролира, долгорочните последици зависат од тоа дали воопшто ќе можеме да ја контролираме”, сметаше Хокинг.

„Доколку вонземјаните се јават, не одговарајте”

Хокинг сметаше дека интелигентни вонземјани би можеле да бидат непријателски настроени кон луѓето и дури дека веројатно би тежнееле кон колонизација на планети богати со ресурси, како што е Земјата.

Во документарецот “Stephen Hawking’s Favorite Places” од минатата година, ја коментираше егзопланетата Gliese 832c на која можеби има живот.

„Некогаш, ќе добиеме сигнал од планета како оваа, но би требало добро да размислиме дали ќе одговориме на него. Средбата со некоја напредна цивилизација би можела да биде како средбата на Колумбо со староседелците на Америка. Таа средба не заврши добро”, изјави Хокинг.

Треба да се има во предвид дека Земјата е прилично бурна планета која емитува радио и ТВ сигнали во вселената веќе со децении.

„Луѓето мораат да ја напуштат Земјата и да најдат нов дом”

Минатата година, Хокинг ја предупреди јавноста дека луѓето мораат да најдат нов дом во вселената во наредните 200 до 500 години, доколку преживеат до тогаш.

Исто така, сметаше дека во наредните 30 години би требало да се изгради база на Месечината, а конкурентските нации да се обединат во единствена цел за да се соочат со предизвиците кои се пред нас.

„Нашите физички ресурси се исцрпуваат со алармантна брзина”, сметаше Хокинг.

Извор:https://kajgana.com/gik