Кариерата на Ангела Меркел

во категорија Свет од

Свет

Кариерата на Ангела Меркел

Ангела Меркел, која поранешниот германски канцелар Хелмулт Кол, понекогаш ја нарекувал „девојката“, денеска по четврти пат беше избрана за претседател на Владата на Германија.

 Ангела
Меркел, која поранешниот германски канцелар Хелмулт Кол, понекогаш ја
нарекувал „девојката“, денеска по четврти пат беше избрана за
претседател на Владата на Германија. 

17 јули 1954 – Ангела
Доротеја Каснер е родена во германскиот град Хамбург во семејството на
лутеранскиот свештеник Хорст Каснер и професорката по англиски јазик
Херлинд Каснер.

1977 – Стапува во брак со Урлих Меркел, од кого се разведува во 1982 година.

1978 – Дипломира физика на Универзитетот во Лајпциг.

1978 -1990 – Работела како соработник во Институтот за физика „Хеми“ во Берлин.

1986 – Докторира на Германската академија на науките.

1990 – Избрана е за потпарол на источногерманската партија Демократско будење (ДА)

Декември 1990 – Првпат е избрана за член на германскиот Бундестаг.

1991 – Именувана е за
министер за жени и млади во Владата на Хелмут Холм и избрана е за
заменик лидер на Христијанско демократската унија (ЦДУ).

1994 – Станува министер за животна средина, заштита на природата и нуклеарна безбедност.

1998 – Избрана е за генерален секретар на ЦДУ. Истата година стапува во брак со Јоаким Зауер.

10 април 2000 – Станува првата жена лидер на ЦДУ.

22 ноември 2005 – Избрана е за германски канцелар со што станува првата жена на оваа функција во историјата.

30 април 2008  – Ја добива наградата „Карло Велики“ за своите заслуги во работењето во интерес на европското единство.

27 септември 2009 – Реизбрана е за германски канцелар.

15 февруари 2011 – Го добива американскиот Претседателски медал на слободата.

22 септември 2013 – Реизбрана е по трет пат на функцијата германски канцелар.

9 декември 2015 – Магазинот „Тајм“ ја избира за „личност на годината“.

23 септември 2017
Нејзината ЦДУ победува на изборите за членови на германскиот Бундестаг,
со што и се отвора пат за четврти мандат на функцијата канцелар.

14 март 2018 – По четврти пат е избрана за канцелар на Германија. 

 

Извор:http://alfa.mk