Анкета: Австријците сакаат силен лидер

во категорија Свет од

Свет

Анкета: Австријците сакаат силен лидер

Осумдесет години од обединување на Австрија кон Третиот рајх, резултатите од најновата анкета на организацијата „Фолксхилфе“ покажуваат дека Австријците сакаат силен лидер.

Осумдесет години од обединување на Австрија кон Третиот рајх,
 резултатите од најновата анкета  на организацијата „Фолксхилфе“
покажуваат дека Австријците сакаат силен лидер.

– Секој четврти Австриец сака силен
лидер и тоа е потресен резултат. Сметам дека овој резултат е многу
опасен, изјави директорот на „Фолксхилфе“, Ерих Фенингер.

Истражувањето покажува и дека
Австриците покрај желбата за силен лидер инсистираат и на своето право
на демонстрации. Дури 70 проценти од испитаниците оцениле дека
ограничувањето на правото на демонстрации е напад врз демократијата.

Нацистичкиот лидер Адолф Хитлер на 13
март 1938 година во Виена прогласи „аншлус“ (припојување, обединување)
на Австрија кон Третиот рахј, по што почна прогонот на Евреите и
неистомислениците.

 

Извор:http://alfa.mk