Уште шест месеци санкции за Русија од ЕУ

во категорија Свет од

Свет

Уште шест месеци санкции за Русија од ЕУ

Европската унија денеска ги продолжи санкциите против Русија за уште шест месеци.

Европската унија денеска ги продолжи санкциите против Русија за уште шест месеци.

Санкциите, кои се однесуваат на
забраната за патување и замрзнување на имотот на околу 150 поединци и
38 компании, ќе бидат продолжени до 15 септември, соопшти Европскиот
совет. 

– Проценката на ситуацијата не ја оправда измената на режимот на санкциите, се наведува во соопштението на Советот.

Поединците кои се на удар на санкциите
се обвинети „за акции кои го поткопуваат или загрозуваат
територијалниот интегритет, суверенитет и независност на Украина, се
истакнува во соопштението на Европскиот совет.

ЕУ воведе санкции за Русија пред три
години откако жителите на Крим гласаа на референдумот за спојување на
тој полуостров со Руската Федерација. 

 

Извор:http://alfa.mk