(ВИДЕО) Јакимовски: Нашите браќа Aлбанци треба да бидат сојузници во одбрана на името

во категорија Македонија од

Гостин во најновото издание на „Само Вистина“ беше лидерот на Гром Стефчо Јакимовски. Во интервјуто Јакимовски одговори на повеќе прашања поврзани со актуелната политичка ситуација.

Гром даде поддршка на семакедонскиот протест против промена на името, Јакимовски вели дека за него најдостоинствено решение е Република Македонија. Народот во изминатите месеци е сериозно потиснат, протестите се последица на стравувањата на сето тоа што води кон загрозување на уставниот поредок, на она што значи дероѓирање на нацијата, јазикот на употребата на зборот македонски…Ако не се стане член на Нато не е крај на светот, која е таа приказна сега или никогаш, сметам дека тоа е само еден обичен трик кој и се прави на Република Македонија и македонскито народ, да се протне решение кое ке биде штетно за Македонија. Тука треба да бидеме многу поцврсти во одбрана на македонските национални интереси.  Не може да се гази по достоинството, ние веке покажуваме црвени линии, додаде Јакимовски, коментирајќи ја последната изјава на премиерот Заев да се отвори прашањето и за грчкиот устав. За се мора да се движиме во рамки на уставот, за сите крупни прашања, мора да се има крупен политички консензус,истакна Јакимовски, во контекст и на името и на законот за јазиците.

Мене ми смета што одредени политичари албанци заговараат промена на името. ние имаме добар пример кога албанците во македонија не сакаа да го променат знамето кое го користат: да го поместат орлето неколку сантиметри за да се направи дисктинкција. сметам дека во истрајувањето на одбрана на името треба да имаме сојзуништво од нашите браќа албанци, изјави јакимовски. Јакимовски беше прашан и за компарација меѓу Бранко Цревнковски и Зоран Заев и Никола Груевски и Христијан Мицкоски. Во продолжение погледнете што на ова и останатите актуелни теми одговори лидерот на Гром во „Само Вистина“

исечок „Само вистина“ 9.03.2018

Јакимовски: Најдостоинствено решение е Република Македонија, нашите браќа Aлбанци треба да бидат сојузници во одбрана на иметоГостин во најновото издание на #СамоВистина беше лидерот на Гром Стефчо Јакимовски. Во интервјуто Јакимовски одговори на повеќе прашања поврзани со актуелната политичка ситуација. Гром даде поддршка на семакедонскиот протест против промена на името, Јакимовски вели дека за него најдостоинствено решение е Република Македонија. Народот во изминатите месеци е сериозно потиснат, протестите се последица на стравувањата на сето тоа што води кон загрозување на уставниот поредок, на она што значи дероѓирање на нацијата, јазикот на употребата на зборот македонски…Ако не се стане член на Нато не е крај на светот, која е таа приказна сега или никогаш, сметам дека тоа е само еден обичен трик кој и се прави на Република Македонија и македонскито народ, да се протне решение кое ке биде штетно за Македонија. Тука треба да бидеме многу поцврсти во одбрана на македонските национални интереси. Не може да се гази по достоинството, ние веке покажуваме црвени линии, додаде Јакимовски, коментирајќи ја последната изјава на премиерот Заев да се отвори прашањето и за грчкиот устав. За се мора да се движиме во рамки на уставот, за сите крупни прашања, мора да се има крупен политички консензус,истакна Јакимовски, во контекст и на името и на законот за јазиците. Мене ми смета што одредени политичари албанци заговараат промена на името. ние имаме добар пример кога албанците во македонија не сакаа да го променат знамето кое го користат: да го поместат орлето неколку сантиметри за да се направи дисктинкција. сметам дека во истрајувањето на одбрана на името треба да имаме сојзуништво од нашите браќа албанци, изјави јакимовски. Јакимовски беше прашан и за компарација меѓу Бранко Цревнковски и Зоран Заев и Никола Груевски и Христијан Мицкоски. Во продолжение погледнете што на ова и останатите актуелни теми одговори лидерот на Гром во #СамоВистина► https://youtu.be/dF0uzhSbZ6I

Geplaatst door Канал 5 Телевизија op vrijdag 9 maart 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published.