Марин Ле Пен го ребрендира Националниот Фронт

во категорија Свет од

Свет

Марин Ле Пен го ребрендира Националниот Фронт

Францускиот Национален Фронт денеска реши да му ја одземе титулата почесен претседател на партискиот основач Жан Мари Ле Пен.

Францускиот Национален Фронт денеска реши да му ја одземе титулата
почесен претседател на партискиот основач Жан Мари Ле Пен. Односите
меѓу Ле Пен и неговата ќерка и лидерка на Националниот Фронт Марин Ле
Пен, се затегнати веќе подолго време, а денешната одлука е раскинување
на последната формална врска меѓу партијата и основачот.

Жан Мари Ле Пен беше исклучен од
партијата во 2015 година, во обид да се ублажи нејзиниот
националистички имиџ. Марин Ле Пен освои 34 проценти од гласовите во
претседателските избори во 2017 година, двојно повеќе од татко и во
2002 година, и имаше солиден успех во локалните избори и во изборите за
Европскиот Парламент, но не успеа да се наметне на парламентарните
избори.

Се очекува во рамките на партискиот
конгрес во Лил, Марин Ле Пен да побара менување на името на партијата
во натамошен обид да го ребрендира своето движење. Почесен гостин на
конгресот е Стив Бенон, поранешниот советник на претседателот на САД
Доналд Трамп, додека внуката на Марин Ле Пен, Марион Ле Пен, беше
гостинка на неодамнешната водечка конзервативна конференција во САД –
ЦПАЦ. 

 

Извор:http://alfa.mk