На крајбрежје во Либија спасени 125 мигранти

во категорија Свет од
 Либиската крајбрежна стража денеска спаси 125 мигранти од оштетен
брод во Медитеранот, изјави претставникот на поморските сили Ајоб Касем.

Тој прецизира дека мигрантите биле претежно Африканци, меѓу кои четири деца и четири жени. Имало и двајца од Бангладеш.

– Спасувачката операција беше
спроведена кај градот Зауија, западно од Триполи, каде што се расипал
моторот на бродот, рече Касем, додавајќи дека нема настрадани.

Во Либија владее хаос по падот на
Муамер Гадафи во 2011 година. Земјата стана главен транзитен пат за
мигранти, претежно Африканци, кои се обидуваат да стигнат до Европа
преку море. 

 

Извор:http://alfa.mk