Кој ќе има корист од планот на Владата – Економските мерки пред бизнисмените од Куманово

во категорија Македонија од

Владиниот тим задолжен за економски политики оствари средба со бизнисмените од Куманово. Ги слушна нивните проблеми, но ги претстави и мерките кои според нив ќе ја подобрат состојбата во стопанството. Вицепремиерот Анѓушев изјави дека му е жал што Куманово бил запоставен од претходната власт, а тоа според него резултирало со продуцирање на голема невработеност.

Еден од најжестоките критичари на  економските политики кои ги водеше претходната влада, стопанственикот Горан Рафајловски, не се согласува со креаторите на овој план дека тој е лекот за македонската економија. Рафајловски тврди дека планот за економски раст на власта е против уставен и е проектиран исклучиво за големите играчи на пазарот, а еден од тие е секако вицепремиерот Анѓушев вели Рафајловски во дебатната емисија Клик Плус. Иако има најава за поддршка на мали и средни претпријатија, според Рафајловски таа ќе биде незначителна.

На планот за економски раст веќе неколку пати реагираа и од опозициската ВМРО-ДПМНЕ кои сметаат дека мерките кои се во него се антиреформски, со образложение дека мерките не го решаваат главниот проблем во државата, а тоа е невработеноста.

Планот за економски раст, вклучува три главни столба, финансиска поддршка за инвестиции, финансиска поддршка за конкурентност и финансиска поддршка за малите и средните претпријатија. Предлог текстот на Законот за финансиска поддршка или планот  на власта за економски раст се очекува  во вторник да добие зелено светло од Владата и потоа во следните неколку дена да помине и низ собраниските филтри. За оваа година во Буџетот предвидени се 50 милиони евра, поддршка за стопанството. Инаку, прво посериозно потфрлање на владата е неостварената и неколку пати  ревидирана стапка на економски раст за ланската година.

Првичната проценка на Владата беше дека растот за лани ќе изнесува 3 проценти, па излегоа со нова – намалена прогноза од 2,2 проценти за на крај да ревидираат на 1,6 проценти. Пред два дена државниот завод за статистика објави дека 2017 заврши со раст на БДП од само 1,2 проценти.

Иле Петревски

 

Извор: http://tv21.tv/mk/