Како да се зачува приматот УЕНСКО?

во категорија Македонија од

Згасна идејата за експресен пат и ски центар на Галичица, но не и градежната офанзива на крајбрежјето,  реагираат екологистите. Иако ја поздравуваат одлуката на владата, велат дека мораториум на градбите опасни за УНЕСКО се уште нема, а процедурата  за нив е успорена.

Од друга страна експертите од регионот велат дека стагнацијата со изградбата на нови хотели и туристички објекти ќе направи пад во туризмот. Градот сака да привлече туристи, но ќе нема каде да ги смести.

Со ваков проблем, се соочува и Котор кој освен што е во УНЕСКО, е и пријателска општина со Охрид. И таму лани организацијата со црвен маркер обележала неколку градби во стариот град за кои постои опасност да завршат на црната листа.

,,Тоа е проблем во Котор, тоа е проблем во Охрид, во Дубровник. Тоа е проблем секаде. Поенатата и решението е да се најде средината. Јасно е дека луѓето кои се инвеститори сакаат да градат, сакаат да градат што повеќе како би оствариле поголем профит, а од друга страна луѓето кои се заштитници сакаат да ги задржат работите такви какви што биле без никаква промена. Поентата е дека ниту едните, ниту другите не можат да бидат до крај во право, само мора да се најде начин, т.е. мера по која градот ќе напредува, и ќе се развива на начин кој нема да го загрози културното наследство“, вели Владимир Јокиќ,градоначалник на Котор.

Јокиќ смета дека многу тешко е да се зачува приматот, но уште потешко е да не се остане роб на културното наследство, во градови кои живеат исклучиво од туризам.

,,Секаде сигурно постои зона која е доволен простор за развој и таму може да се гради, а заштитената зона треба да остане како таква затоа што тоа е всушност нашиот квалитет. Ни Котор ни Охрид, ни градовите од регионот, не можат да парираат со некои светски градови по изградбата, по бројот на ѕвездите во хотелите или слично. Ние можеме само да парираме само со она што е наше природно и културно наследство. И тоа е она што мораме да го чуваме, но не смееме да го чуваме за да бидеме негови робови, туку да чуваме за да ни служи за подобар живот“, додава Јокиќ.

Во градот со кој управува вели дека годишно поминуваат 1 милион туристи, крузерите дневно носат по 15.000 гости 12 месеци во годината.

Охрид нема услови за ваков туризам, но и те како има потенцијал за големи успеси, вели которскиот градоначалник.Инаку двете општини се протокол за соработка потпишаа лани, а од оваа година започнуваат интензивна соработка во повеќе сфери. Освен туризмот ги спојува и проблемот со УНЕСКО односно опасноста која ги демне двата града на Балканот, доколку не ги исполнат поставените услови.                

Извор: http://24vesti.com.mk/