Власта и опозицијата во Грција и натаму со различни позиции околу името

во категорија Македонија од

Власта и опозицијата во Грција и натаму со различни позиции околу начинот за решавање на долгогодишниот спор со Македонија околу името.

Меѓусебни обвинувања за позициите во прашањето за името си упатија грчкиот премиер Алексис Ципрас и лидерот на Нова демократија Киријакос Мицотакис за време на расправата во грчкиот Парламент, посветена на предлогот на опозициската партија за формирање комисија за истрага и на тројца министри од владата на СИРИЗА за евентуална вмешаност во скандалот „Новартис“.

Мицотакис, ја обвини грчката Влада дека нема една и заедничка позиција за името, додека пак Алексис Ципрас, возврати дека Нова демократија отстапила од националната линија и уште еднаш ги повтори грчките позиции во разговорите.

Ципрас рече дека тој воопшто не ја променил позицијата и имал чувство дека грчките ставови се всушност и националната линија во преговорите што ја поддржува и Нова демократија.

Извор: http://24vesti.com.mk/