Одложена одлуката за екстрадиција на Грујевски и Бошковски

во категорија Македонија од

Пропадна и третиот обид рочиштето за  екстрадиција на  поранешниот началник во УБК Горан Грујевски и неговиот колега Никола Бошковски, зад затворени врати неколку часа се разгледуваа жалбите  на солунскиот суд за екстрадицијата  Грујевски и  Бошковски. 

Овој пат како причина за одложувањето беа наведени   правни прашања,  а следното е закажано на 26 април и тоа  повторно зад затворени врати по барање на адвокатите.

Иако ваквите рочишта треба да бидат јавни, адвокатите на двајцата поранешни разузнавачи побараа јавноста да се отстрани од судницата.

Безбедноста на нивните клиенти и исказите кој ќе ги дадат  Грујевски и Бошковски, а   кој според одбраната се доверливи беа дел  од аргументите на адвокатите за отстранување на јавноста од судницата.
 
За екс началниците од УБК во Грција  се водат три различни и меѓусебно неповрзани процеси.

Едниот е за фалсификуваните пасоши, со кои беа фатени на солунскиот аеродром,  другиот e случај е по поднесеното барање за азил на 29 ноември и третиот е по македонското барање за екстрадицијата, за кој Советот на судии во Солун, на 5 јануари одлучи, Никола Бошковски и Горан Грујевски да бидат екстрадирани во Македонија, а веднаш потоа нивните адвокати поднесоа жалба против одлуката на Судот, за случајот да го разгледа Врховниот суд во Атина.

Извор: http://24vesti.com.mk/