Намален бројот на заболени од грип, изминатата недела регистрирани 2.781 случаи

во категорија Македонија од

Во текот на на изминатата недела  во земјава  се регистрирани 2.781 заболен од грип, што е намалување за 35 отсто споредено со неделата пред неа кога беа регистрирани 4.258 заболени лица, наведува во извештајот што на својата веб страница го објави Институтот за јавно здравје.

Во однос на минатата сезона која се карактеризираше со ран почеток и пик на активноста, оваа сезона бројот на заболени во деветтата недела од годинава е зголемен за 18 пати.

Регистрираната инциденца oваа недела е во рамките на неделната граница на ниска активност на вирусот на грип. Но како што наведуваат од Институт за јавно здравје  се очекува постепено намалување на нивото на активност на вирусот на грип во наредниот период.

Извор: http://24vesti.com.mk/