Болниците без кадар, лекарите заминуваат, Трансфузиja во Kуманово само со медицински сестри

во категорија Македонија од

Пациентите доаѓаат за  проверка на крв, но не можат да ја го завршат медицинското испитување за кое се дојдени. Некои трпеливо чекаат со часови, додека другите си заминуваат без да ги направат потребните анализи.

Вака е во Одделот за трансфузиологија во кумановската болница откако пред два месеци се пензионираше лекарот специјалист. Оваа жена вели дека често доаѓа да направи крвна слика, но по пензионирањето на лекарката, сега мора да чека подолго за резултати.

Лекар специјалист немаше ниту денеска. Медицинската сестра ни рече дека сите услуги се вршат по електронски пат, а крвните анализи се испраќаат во Институтот за трансфузиологија во Скопје. Њомза Авдиу, вели дека резултатите од анализите се издаваат во рок од 24 часа, но истовремено потврдува дека работата оди со тешкотии.

Од Управата на болницата во Куманово велат дека го известиле Министерството за здравство дека на неколку одделенија итно треба да се вработи нов кадар. Министерот Венко Филипче призна дека слични проблеми има и во другите градови.

На другите оддели во Кумановската болница исто така недостига персонал. Директорката  Снежана Захариева, специјалист-анестезиолог, вели дека поради недостиг од кадар, принудена е таа да  присуствува во салите за хируршки интервенции.  Во последните години голем број лекари од Македонија заминаа во земјите од западна Европа, за подобри плати но и услови за работа.

Аднан Ќаили

 

Извор: http://tv21.tv/mk/