Абдеслам првпат зборуваше пред истражителите, но не даде исказ за нападите во Париз и во Брисел

во категорија Свет од

Свет

Абдеслам првпат зборуваше пред истражителите, но не даде исказ за нападите во Париз и во Брисел

Единствениот преживеан терорист од нападите во Париз во ноември 2015 година, Салах Абдеслам првпат даде исказ пред француските надлежни органи.

Единствениот преживеан терорист од нападите во Париз во ноември 2015
година, Салах Абдеслам првпат даде исказ пред француските надлежни
органи.

Тој посакал да говори, но не за да
објасни што и како направил, туку да го ослободи од вина неговиот
соучесник Али Улкади. Абдеслам инсистирал на тоа дека Улакди единствено
што направил е тоа дека го возел ноќта по нападите од Париз до Брисел.

Давањето на овој исказ е поврзан со состојбата на мајката на Улкади, која е на смртната постела. Улакди е лишен од слобода.

Пред еден месец во Белгија почна првото
судење против Абдеслам – за учество во престрелка со полицијата во
Брисел, неколку дена пред да биде притворен во март 2016 година.
Абдеслам одби да го потврди својот идентитет пред судот и сакаше тој
повеќе да не присуствува на рочиштата. 

Во Франција, каде што е затворен во
близина на Париз, терористот го очекува вториот случај – нападите врз
францускиот главен град. Абдеслам е француски државјанин, роден и
израснат во Брисел.

Улогата на Абдеслам во нападите не е јасно
утврдена, но според истрагата, тој преживеал, не затоа што не сакал да
умре, туку затоа што неговиот експлозивен уред не функционирал. 

 

Извор:http://alfa.mk