Поради лизгање на земјиште, блокирани патишта во општина Врапчиште

во категорија Македонија од

Лизгање на земјиштето го блокира патот во селото Ломница, општина Врапчиште. Жителите се жалат дека локалната власт не презема мерки за чистење и одржување на овој пат.

„Изутринава половина час чистам со рака за да поминам со возилото, одам на дијализа. Моментално е блокиран на три места, но ако камењата беа големи, како ќе ги тргнев за да одам на дијализа? Беа од општината еден ден, чистеа малку, но попусто. Ова паѓа секој ден. Го гледате ли оној големиот камен таму? Треба да се тргне бидејќи ќе настрада некој.“

Остај, нè уби сиромаштијата, па и патиштата нè убија. Учениците кои поминаа утринава таму, го исчистиле.“

„Денеска општината воопшто не презеде мерки. Бевме таму пријавивме, потоа дојдоа видоа и рекоа дека ќе дојдат, но ништо, не дојдоа“, велат жителите

Инаку, како последица на лизгањето на земјиштето што од време навреме се случува на патот Неготино-Ломница, често пати околу 600 жители на ова село остануваат целосно изолирани без лекар и без можност да стигнат до Неготино.

Башким Сулејмани

Извор:http://www.alsat-m.tv/mk