Осмомартовски марш за родова еднаквост

во категорија Македонија од

Стоп на политиката на мажите“ , “Не сакам цвеќиња го сакам моето место во општеството…“ Ова беа некои од транспарентите на денешниот осмомартовски марш. Учесничките, жени од разни професии ги кажаа проблемите со кои се соочуваат во нивното секојдневие. Како најголем проблем според нив е немањето доволно гинеколози и незастапеноста на жените на високи државни функции.

Само 33% од работоспособните жени се вработени. Денеска славиме за успешните и борбените жени, жените кои со километри пешачат до гинеколог, жените кои доживеале насилство и проговориле за тоа“, вели Албулена Карага, активистка

Министерката за одбрана, Радмила Шеќеринска рече дека бројот на жени на раководни функции бил многу мал, но тоа полека почнувало да се стабилизира.

И во Тетово жените маршираа и бараа родова еднаквост, да запре дискриминацијата и насилството врз нив.

Ако се гледа воопшто, родовата еднаквост не е на потребното ниво, не сме задоволни. Ако се гледа законскиот дел, условите се создадени, има институционални механизми за борба против родовата нееднаквост, но тие не функционираат“, изјави Ѓунере Баша Небиу, Граѓанска иницијатива на жени- Антико.

Градоначалничката на Тетово, Теута Арифи, рече дека со самиот факт што се одржуваат вакви собири за правата на жените, значи дека жената не е застапена како што треба во општеството.

Политичките партии сериозно треба да се ангажираат за да ја подобрат оваа бројка, не за доброто на жените, туку за доброто на политичките партии и општеството“, посочи Теута Арифи, градоначалничка на Тетово

А, МВР за првпат именуваше 6 жени Албанки за портпаролки. Исто така мобилниот оператор ВИП организираше конференција на тема “Дигитализацијата и жената“, каде генералниот директор Мислав Галер, рече дека е горд што предводи компанија каде околу половина од вработените се жени.

Извор:http://www.alsat-m.tv/mk