Два атрактивни концерта на денешната програма на „Охридско лето“

во категорија Култура од

Програмата на 57-то издание на Фестивалот „Охридско лето“ за денеска предвидува две музички содржини – концерт на најуспешните учесници на меѓународниот семинар за виолина, виола и камерна музика на Емилио Перцан, како и концертот на руското дуо Александар Рам на виолончело и Ана Одинцова на пијано.

Веќе воспоставена практика е во рамки на фестивалот „Охридско лето“ да се организираат завршни концерти на најуспешните учесници на Интернационалниот семинар за виолина, виола и камерна музика што од 2009 година се одржува под раководство на виолинистот Емилио Перцан. Семинарот првите три години се одржуваше на Истра, во Хрватска, а од 2013 година се одржува во Охрид во организација на Музичката младина на Македонија, со поддршка на Министерството за култура. Семинарот го посетуваат млади виолинисти од Русија, Германија, Австрија, Хрватска, Грција, Србија, Словенија, Босна и Херцеговина и Македонија.

Вечерва пред фестивалската публика со концерт од 17 часот во „Света Софија“ ќе се претстави азербејџанската пијанистка Тамила Гулиева. Таа има дипломирано и магистрирано со почести на Музичката академија во Баку (Азербејџан), а продолжува да се усовршува на Универзитетот „Фолкванг“ во Есен, каде од 2007 година е ангажирана и како предавач. Гулиева е добитничка на повеќе награди, меѓу кои прва награда на Фестивалот за млади пијанисти и награда за Најдобар пијано-соработник во 1999 година. Како солист настапува рецитално и со симфониски и камерни оркестри, а е официјален пијано-соработник на мајсторските курсеви на Мстислав Ростропович, Табеа Цимерман, квартетот „Форе“ и др.

Музичката вечер на „Охридско лето“ во „Света Софија“ продолжува во 20:30 часот со концертот на руското дуо Александар Рам на виолончело и Ана Одинцова на пијано.MIA

Leave a Reply