Унгарија и Германија одбележуваат три децении од падот на Железната завеса

во категоријата Свет

Унгарскиот премиер, Виктор Орбан и германската канцеларка, Ангела Меркел, денеска, во граничното место Шопрон  одбележуваат 30 години од падот на „Железната завеса“. Ден кога унгарските граничари за првпат по три децении дозволија граѓаните слободно да транзитираат кон Австрија, односно на запад.

Извор: https://www.alsat-m.tv/mk/