СПМ против предлогот на Алтернатива за заедница на албански општини

1 min read

Социјалистичката партија на Македонија со зачуденост се информира за иницијативата на партијата Алтернатива за формирање на заедница на албански општини во Македонија. Оваа партија како да заборавила дека прашањето е решено со Уставот и дека Македонија е унитарна мултинационална држава. Прашањето за соработка меѓу општините е затворено со Рамковниот договор и со Законот за локалната самоуправа.

Соопштението на Социјалистичка партија на Македонија, го пренесуваме во продолжение:

СПМ оценува дека Алтернатива доцни со овој предлог само 21 година, зошто Законот за локалната самоуправа што го регулира ова прашање е донесен во 2002 година.

Во член 14 од овој Закон е предвидена меѓуопштинската соработка и тоа: „(1) Во вршењето на своите надлежности, општините можат меѓусебно да соработуваат. (2) Заради остварување на заедничките интереси и вршење на заедничките работи од надлежност на општините, тие можат да здружуваат средства и да формираат заеднички јавни служби, во согласност со закон. (3) Со цел за извршување на одделни надлежности, општините можат, исто така да формираат заеднички административни тела во одредени области, во согласност со закон. (4) Општините можат да соработуваат и со единици на локалната самоуправа на други земји, како и со меѓународни организации на локалните заедници, како и да членуваат во меѓународни организации на локалните власти.“

Од цитираните законски одредби е јасно дека меѓуопштинската соработка е право и можност на секоја општина и тоа се случува веќе две децении без разлика дали се македонски, албански, турски, ромски или други општини.

Со одењето во опозиција партијата Алернатива има потреба од формулирање на ставови кои звучат националистички и етнонационалистички за да си го зголеми рејтингот. Играњето на етничи прашања во мултиетничка држава е секогаш иритирачко зошто се предизвикуваат другите етноси да покренуваат радикални барања на штета на стабилноста во државата.

Социјалистичката партија на Македонија истакнува дека градњето на меѓусебни добри односи е од полза на сите во Македонија и затоа е потребно институционално да се решаваат сите проблеми. Власта мора да носи одговорност и превентивно да ги согледа сите прашања, како и ова, кои може да ги нарушат мирот и стабилноста на граѓаните.

ИЗВОР: kurir.mk

Претходно

ДУИ го нарече антиамерикански и антиевропски предлогот на Алтернатива за заедница на албански општини

Следно

Од детска забава до фатална трагедија: Што е познато досега за инцидентот во Илинден

Latest from Blog