НГИ коалиција на Египќани: Фаворизирање на македонските Бугари за влез во Уставот ги дискриминира, Египќаните, Хрватите, Црногорците…

1 min read

Од НГИ коалиција на Египќани го сметаат за дискриминација фаворизирањето на македонските Бугари за влез во Уставот.

-Тие да бидат спомнати во Преамбулата на Уставот и Комитетот за односи помеѓу заедниците, суштински создава состојба кога етничките заедници како Египќаните, Хрватите, Црногорците и сите оние што се во категоријата ,,други,, во Уставната Преамбула да се ставени во една подредена состојба, што е основ за дискриминација. Не треба да заборавиме дека сите граѓани во Македонија се еднакви и рамноправни и дека се забранува секаков вид на дискриминација, вели Демир Далип од Коалицијата.

Смета дека не е момент за било какви уставни интервенции, бидејќи посочува, во иднина тоа може да биде извор на уште поголеми проблеми кои ќе задираат и во темелите на државата.

-Треба да почекаме да се создадат услови, па дури потоа да се анализира било кое барање од соседите, притоа запазувајќи го принципот на реципроцитет. Ако, некој предничи во континуираното барање за влез во Уставната Преамбула, тоа се Египќаните, но ние како лојални граѓани цениме дека државата ни е пред се и над се, истакнува Далип.

ИЗВОР: kurir.mk

Претходно

Спасената тинејџерка по 248 часа проговори за првпат по преживеаниот пекол под рушевините – од овие зборови ќе се наежите (ВИДЕО)

Следно

Ловрен ја заврши репрезентативната кариера

Latest from Blog