НАТО денеска одлучува каде ќе биде инвестицискиот фонд на Алијансата

1 min read

Во Амстердам би можел да се формира голем инвестициски фонд на НАТО за нови компании, а Алијансата денеска ќе одлучи каде ќе биде сместен, изјавиле добро упатени извори за холандскиот Finansiele dagblad.

Целта на фондот е да ги поттикне европските технолошки компании кои се фокусираа на напредна технологија која е погодна и за воени апликации, како што се вештачката интелигенција, биотехнологијата и квантните компјутери, како и енергетската технологија, пишува НЛ Тајмс.

Како што е наведено, фондот ќе добие една милијарда евра од земјите-членки на НАТО и може да биде голем поттик за холандскиот технолошки сектор.
На стартапите во овие области им треба многу средства за да го развијат својот производ, но честопати им е тешко да добијат приватно финансирање бидејќи инвестициските фондови ги сметаат за премногу ризични.

Холандската агенција за странски инвестиции (НФИА) минатата есен ја предложи Холандија како кандидатска локација.

НФИА е дел од Министерството за надворешни работи и е одговорна за носење странски компании во Холандија.

НФИА процени дека присуството на фондот на НАТО во Холандија може да има стимулирачки ефект врз националните стартапи, објави НЛ Тајмс.

ИЗВОР: kurir.mk

Претходно

МВР со детали за големата акција во Скопје во која се апсеше за дрога

Следно

Преспанското јаболко доби заштитена географска ознака со која се потврдува неговата автентичност

Latest from Blog