Македонските граѓани ќе добијат електронски идентитет

1 min read

Владата на денешната седница ја разгледа и усвои Информацијата од Министерството за внатрешни работи, за потребата од изработување План за воспоставување Национален електронски идентитет за секој граѓанин и го разгледа и прифати Планот, заедно со План за реализација.

Целта, информираат од Владата, е доделување електронски идентитет на граѓаните на Македонија.

Според посочувањето од Министерството за внатрешни работи, ова треба да е носечки столб за дигиталната трансформација на општеството, со тоа што ќе овозможува унифициран пристап за користење на електронските услуги и размената на податоци, како во државата така и надвор од неа (земјите од Западен Балкан и Европската Унија).

ИЗВОР: kurir.mk

Претходно

Нема договор за Влада: Бугарија повторно оди на избори

Следно

Најголемата соларна фарма прегоре предвреме

Latest from Blog