ЕУ планира да јаде штурци

1 min read

Со уредба од трети јануари 2023 година, Европската комисија одобри користење на „одмастен прав од Acheta domesticus“ (домашен штурец).

Уредбата е донесена откако Европската агенција за сигурност на храната дала стручно мислење дека одмастениот прав од штурец е безбеден за јадење „во предложените услови и количини на употреба“.

Делумна загриженост имале поради ограничените докази за алергичност на штурци (кој јадел, па да знае?) па предлагаат дополнителни истражувања за тоа колку штурецот е алерген.

Во „подготвителниот“ текст на Економист се објаснуваше како во 17-от век Европејците одбивале да јадат компир (прв пат донесен од Америките), како доматот и палентата станале столбови на италијанската исхрана иако се појавуваат дури по 16 век, исто така од Америките (плус кафе од Арабија или чај од Кина), па се порачуваше дека дека треба да дадеме сè од себе за да се навикнеме и на некои денешни новини.

„Регулаторите, посебно во Европа и Америка треба да го олеснат процесот за одобрување на вештачки одгледано месо, да бидат повеќе отворени кон генетски уредувани житарки и да го забрзаат одобрувањето на инсекти како исхрана за животни или за човечка консумација. Неопходна е масовна реформа на прехранбениот систем, меѓутоа тоа ќе биде возможно само ако потрошувачите и регулаторите се подготвени да бидат похрабри околу тоа што треба да се јаде за вечера,“ пишуваше Економист.

Во следните пет години, ЕУ ѝ даде ексклузива на фирмата: Cricket One Co. Ltd 383/3/51 Quang Trung Street, Ward 10, Go Vap district, Ho Chi Minh City.

Од Виетнам.

* уредбата за штурците  – овде

***************

Види и:

Може сме сред апокалипса, ама сепак не, благодарам

ИЗВОР: off.net.mk

Претходно

Албанија: Привремено прекината наставата во 56 училишта поради лошо време

Следно

Бугарското МНР ќе ни врачи протестна нота за претепувањето на секретарот на „Цар Борис Трети“

Latest from Blog

Марија Павловска добитничка на престижната меѓународна награда „Донатело“ на Фондацијата ‘Fondazione Effetto Arte’ во Палатата Боргезе во Фиренца

Селектирана и посочена како уменик со активност на интернационално ниво, Марија Павловска, e добитничка на престижната меѓународна